Systemisch werk en opstellingen zijn een benadering en werkvorm die gericht zijn op het verkennen van de onbewuste dynamiek binnen sociale systemen, zoals families, organisaties, culturen en gemeenschappen.

Deze benadering gaat ervan uit dat elk individu deel uitmaakt van een groter geheel en dat de problemen en uitdagingen waarmee een persoon wordt geconfronteerd, vaak voortkomen uit verstoringen in de onderlinge relaties en interacties binnen het grotere systeem. Door middel van systemisch werk en opstellingen kunnen deze verstoringen worden opgespoord en aangepakt.

Bij systemisch werk wordt vaak gebruik gemaakt van opstellingen, waarbij verschillende elementen binnen het systeem worden gerepresenteerd door middel van symbolen of representanten. Door de posities van deze elementen te veranderen en de interacties te observeren, kunnen de onderliggende dynamiek en verstoringen binnen het systeem worden geïdentificeerd en worden aangepakt.

Systemisch werk en opstellingen kunnen worden gebruikt om verschillende problemen aan te pakken, zowel op organisatie als individueel niveau. Denk aan: communicatieproblemen, conflicten tussen afdelingen of teams en persoonlijke uitdagingen van leiders en medewerkers. Deze benadering helpt om inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek binnen een systeem en draagt bij aan het verbeteren van de communicatie en samenwerking, het versterken van de onderlinge relaties en het bevorderen van de groei en ontwikkeling van organisaties, teams en individuen.

[instagram-feed]